20060322

Google

God only knows all the places I've been
but I love this life that I'm livin' in.
I won't look back to regret yesterday.
We're not handed tomorrow
so I'll live for today.
Live for today, 3 Doors Down


Ahir i abans d'ahir van ser dies estranys. Dilluns, no em sortia la demostració, els dos integradors no donaven el mateix resultat (deducció: un dels dos estava malament?) i una profe s'havia trencat una cama i em donaven una hora més de classe, els dimecres de 19 a 20. Just l'unic dia que podia fer el gos a casa i justament a la hora que soc més productiu. Me'n vaig anar a dormir bastant rallat per tot plegat.

Dimarts arribo a la facultat i faig les meves coses, vaig a dinar i torno. Em trobo al despatx al profe de teoria de l'assignatura que m'havien encolomat: no calia que fes res jo, ja que eren massa pocs alumnes. Arriba la classe de la tarda: l'integrador que havia fet de zero estava perfecte, era el que ja tenia fet que donava problemes. Em miro el codi i dic merda!! En comptes del 7/8 de mecànica celeste, havia agafat el 4/5 d'equacions diferencials, per això no quadraven els càlculs. I després en Simó per enèsima vegada m'explicava com demostrar allò. Al final el dia va acabar bé.

Aquest mati m'he estat mirant coses sobre àlgebra lineal per la pràctica que els posaré. És que encara no sé ben bé perquè es fa servir al mon "real", fora dels càlculs raros que fem els de sistemes dinàmics. Doncs resulta que el sistema de puntuació del Google (el PageRank) es treu com a vector propi d'una certa matriu, que es forma basant-se en el nombre d'enllaços entrants i sortints de cada pàgina. Bé, aquesta certa matriu, tindria uns 9*10^{24} elements, em sembla (serien uns 3 bilions x 3 bilions, però pels americans a vegades bilió és miler de milions i no milió de milions com aqui, o sigui que potser és 9*10^{18}). Igualment, matrius una mica grans XD. Potser els poso algo de l'estil de calcular una cosa així amb matrius petites, total, valors i vectors propis es fan amb algorismes senzills.
Written by Ruben Berenguel