20060308

Llibres

Avis a navegants: si has de llegir 'Nunca me abandones' (no ho recomano) no continuis llegint:

En 5 dies m'he acabat 3 llibres que rondaven per aqui unes setmanes. Divendres em vaig acabar 'La llave de cristal', de Dashiell Hammett. Novela negra. M'ha agradat bastant, m'agrada com escriu, però em va agradar més 'El halcón maltés' com a descripcions, aquest té millor trama però.

Ahir em vaig acabar 'Les claus de vidre' (el títol és basat en el de Hammett) de Jaume Fuster. És un llibre amb 15 o 16 relats sobre un detectiu, a l'estil de 'Colombo': Al acabar la història saps qui és el culpable, però has de descobrir la pista clau. 3 no les vaig descobrir, la resta van ser relativament fàcils. Està força bé el llibre per ser el que és.

I avui m'he acabat (avui, amb tanta feina... doncs mira!) 'Nunca me abandones', de Kazuo Ishiguro. Resumint, no m'ha agradat. És un llibre vagament pesant, i amb una història força trista. Tinc tendència a intuïr per on aniran els trets dels llibres, i aquest es veia venir que cada cop empitjorava. No tinc res contra els finals tristos, els finals feliços acostumen a ser poc realistes, però 'Tokyo Blues' (d'Haruki Murakami) és molt trist, té un final trist, però et deixa 'algo' que no ho és. Aquest no, comença lent, cap a mig llibre veus per on va la història, veus que la protagonista no aconsegueix res i t'imagines que no ho conseguirà, sembla haver-hi una il·lusió cap al final, però no es pot ser tan crèdul, i és inexistent. Trist, resumint. Vaja, no m'agraden els llibres tristos, m'identifico massa amb els personatges com per això.
Written by Ruben Berenguel