20070711

Loving emacs+org mode (& auctex...)

Obs: "C-Lletra lletra"vol dir Control+lletra seguit de lletra

Fa temps ja vaig parlar sobre aquest editor. La decisió per passar-hi va sorgir cap a mitjans de la meva època com professor de càlcul, ja que volia un editor de text que funcionés tant en Linux com en Windows, així tot el que millores en el seu us es podia traduir d'un lloc a l'altre. Les opcions eren poques vi i emacs. En contra del vi tenia que no m'havia acabat d'agradar quan ens obligaven a usar-lo a informàtica, a favor de l'emacs, que s'hi poden escriure afegits (add-ons) en un dialecte de LISP anomenat eLISP. Des de que vaig fer el canvi no me n'he penedit en cap moment, ja que compleix totes les expectatives i millora el que puc fer amb l'ordinador.

AucTeX és un mode afegit (emacs funciona amb 'modes', segons el tipus de fitxer, per exemple el mode TeX, el mode org, el mode CSS...) per treballar amb fitxers de LaTeX (o TeX en general) i que permet una cosa molt pràctica, que és el preview:Amb el preview, podem tenir les fórmules sobre el document, i passar de vista normal a editar amb un sol clic. Aqui podem veure una fórmula que està sent editada amb la resta del preview.

El mode org és molt pràctic, ja que serveix tant per fer llistes desplegables de manera molt simple, per fer llistes de coses pendents, sobretot. És tan fàcil com simplement posar * davant una paraula o frase perquè sigui un primer element de llista, si posem més asteriscs simplement és un element més intern a la llista (i.e. * Maletes ** Maleta 1 *** Raspall ** Maleta 2). Pitjant TAB sobre un element, pleguem la llista. Bé, fer llistes no serveix de massa, en general. Pel que va bé és per l'agenda:A un element llista se li pot afegir una data, de manera que obtenim una cita, simplement pitjant "C-c .", s'obre llavors el calendari normal de l'emacs, d'on podem triar la data:A més de dates particulars, podem especificar dates de finalització (deadlines) o planificades per un dia (schedule). Les deadlines te les avisa cada dia, marcant-les al dia actual amb els dies que falten, els schedules només pel dia, i si no ho hem fet el dia que toca ens ho recorda el següent i dient quants dies fa que ens escaquegem.

També podem mesurar el temps que treballem en una tasca d'una llista, apretant "C-c C-x TAB" (o anant al menu org, clar...), de manera que s'afegeix una marca de rellotge a l'element actual, i quan acabem doncs "C-c C-x C-o" per acabar. Ens dirà llavors l'estona que hem treballat, i podem després demanar una mesura de tot el temps invertit en una tasca o grup de tasques:A més, per acabar, les llistes i coses així poden contenir fragments de LaTeX que després es poden compilar, es poden exportar a HTML per fer-ho més maco, i les agendes es poden exportar a PS (PostScript, que després es pot passar a PDF).

Al despatx no tinc l'AucTeX, ni tampoc hi tenia l'org... però barallant-me una mica amb el .emacs he aconseguit l'org-mode, ara falta posar-hi l'auctex (que és més vital...)


emacs a casa i emacs via consola a
l'ordinador de la facultat
Written by Ruben Berenguel